Start stookseizoen: bereid je voor door te testen – 25 september nationale testdag voor CV

Het is buiten nog aangenaam en met de temperaturen buiten in de afgelopen week zal de temperatuur in huis ook nog comfortabel zijn. Voordat het echt herfstig wordt, is het altijd verstandig de verwarmingsinstallatie (zowel de installatie van SVP en je binneninstallatie) te testen. Het testen van de verwarmingsinstallatie maar ook het waterzijdig inregelen (oftewel: het juist instellen) van de verwarmingsinstallatie zijn nu precies acties die voor het begin van het stookseizoen slim zijn om uit te voeren.

Met de aandacht voor de verwarmingsinstallatie aan de start van het stookseizoen kun je voorkomen dat tijdens de wintermaanden je onnodig in de kou komt te zitten of onnodig comfortklachten ervaart. Op de eerste dag waarop het koud is, hebben warmtebedrijven en installateurs veelal te maken met topdrukte en bestaat de kans dat niet iedere melding direct verwerkt kan worden. Door nu te testen, weet je of de verwarming nog goed werkt en heb je de zekerheid dat als het buiten kouder wordt, de verwarmingsinstallatie gewoon zijn werk doet en het binnen aangenaam blijft.

Hoe kun je testen?

1. Controleer of minimaal drie radiatoren open staan voor voldoende doorstroming door jouw gehele installatie. Als dat niet het geval is draai dan van minimaal 3 radiatoren de radiator/thermostaatkraan helemaal open.
2. Zet de kamerthermostaat op 25 graden.
3. Laat de thermostaat een half uur op deze temperatuur staan en kijk wat er gebeurt.

  • Wordt het goed warm in alle kamers waar de radiator is opengedraaid, dan mag je ervan uit gaan dat jouw cv-installatie in orde is.
  • Wordt het niet warm en is de afleverset van SVP neem dan contact met ons op. Is dit niet het geval, contact dan een Keurmerkinstallateur. Huur je bij een woningcorporatie, neem dan contact op met de hieraan gelieerde installateurs.

Wat is inregelen en hoe kun je dat doen?
Met waterzijdig inregelen zorg je zelf of de keurmerkinstallateur ervoor dat in alle delen van je woning en/of bedrijfspand de radiatoren en vloerverwarming de juiste temperatuur krijgen en goed doorstromen. Dit voorkomt dat je in je plekken hebt waar het juist te warm of te koud is. Mocht dit bij jou het geval zijn dan kan inregelen van je binneninstallatie een optie zijn om dit te verhelpen. Voorkom dus comfortverlies van de verwarmingsinstallatie en doe deze, in principe eenmalige investering, met waterzijdig inregelen. Niet geheel toevallig heeft de overheid besloten dit ook als verplichte energiebesparende maatregel op te nemen. Naast het feit dat er een verplichting is om dit uit te voeren bij nieuwbouw of grote renovatie van de woning e/o bedrijfspand is er een enorm voordeel: een goed ingeregelde CV-installatie bespaart gemiddeld 6% op jouw energierekening én voelt ook veel behaaglijker aan. De investering heb je er vaak met één stookseizoen al uit.

Voor meer informatie over inregelen: kijk op de site van RVO https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/gebouwen/technieken-beheer-en-innovatie/installaties-goed-inregelen

Hulp van een Keurmerkinstallateur nodig?
Ervaar je deze klachten en wil je jouw woning en/of bedrijfspand laten inregelen, dan kun je contact opnemen met een keurmerkinstallateur. Hier vind je een overzicht wie je hiervoor kunt benaderen.

BioWarmteCentrale weer volledig operationeel

30-11-2023

De BWC is weer operationeel, een maand eerder dan gepland, dankzij intensieve inspanningen en samenwerkingen met verschillende partijen.

Lees meer

Brononderzoek om herhaling van schade te voorkomen

11-07-2023

Met passende interventies wordt de kans op corrosie aan de leidingen aanzienlijk verminderd.

Lees meer