1. Zet de verwarming lager

De keuze om de temperatuur van de verwarming tijdelijk lager in te stellen kan helpen besparen, bijvoorbeeld ’s nachts of bij langere afwezigheid van huis. Maar hoe beter een woning geïsoleerd is, hoe minder nut het heeft om de temperatuur tijdelijk te verlagen. ’s Nachts koelt de woning af en die moet ’s morgens weer op temperatuur komen. Het is comfortabeler om de temperatuur niet of maar een beetje (bijvoorbeeld 2 graden) te verlagen. Indien er een laag temperatuursysteem in de woning aanwezig is, zoals vloerverwarming, is het raadzaam de temperatuur tijdelijk lager in te stellen.

Was deze informatie nuttig?
[Total: 66 Average: 3.6]

 

2. Weekendje weg of op vakantie?

Zet dan de thermostaat extra laag op bijvoorbeeld 12 graden. Op deze temperatuur blijft het huis vorstvrij en voorkom je condensatie wat schimmels veroorzaakt.

Was deze informatie nuttig?
[Total: 69 Average: 3.8]

3. Voor het naar bed gaan verwarming lager

Zet een uur voor het naar bed gaan de verwarming al lager. De kamer blijft tot het naar bed gaan nog wel warm.  In tijden van koude wordt aangeraden de thermostaat niet onder de 17 graden in te stellen.

Was deze informatie nuttig?
[Total: 67 Average: 4]

 

4. Gebruik een slimme thermostaat

Zorg voor een goede klokthermostaat. Er zijn steeds meer thermostaten op de markt die rekening houden met het persoonlijke levenspatroon. Op die manier wordt een huis bijvoorbeeld alleen verwarmd op het moment dat bewoners thuis zijn.

Was deze informatie nuttig?
[Total: 59 Average: 4.1]

 

5. Plaats de thermostaat op de juiste plek

Zorg ervoor dat de thermostaat de juiste kamertemperatuur registreert door hem op de goede plek op te hangen. Voorkom dat de thermostaat last heeft van tocht of van warmtebronnen zoals beeldschermen of een lamp.

Was deze informatie nuttig?
[Total: 61 Average: 4.1]

6. Zorg voor een goed ingeregelde cv-installatie

Een goed ingeregelde cv-installatie levert naast besparing en meer comfort ook een positieve bijdrage aan een duurzame samenleving. Of je cv-installatie goed is ingeregeld controleer je door alle radiatoren helemaal open te draaien en de temperatuur te voelen. Is de bovenzijde heet en de onderzijde handwarm? Dan is de cv-installatie of die radiator goed ingeregeld. Is dit niet het geval? Laat dan een erkend installateur de inregeling aanpassen.

Was deze informatie nuttig?
[Total: 35 Average: 4]

7. Ventileer, maar houd tocht uit huis

Tocht laat warmte ontsnappen en koelt een huis af. Ondanks dat is het belangrijk om de woning regelmatig kort te ventileren.. Hiermee voer je droge lucht aan en dat is makkelijker te verwarmen dan vochtige lucht. Zorg er wel voor dat ramen en deuren niet onnodig (lang) open staan. Heb je een open trap? Sluit deze dan af met een deur of gordijn. Laat ten slotte de mechanische ventilatie in de winter niet continu op de hoogste stand draaien.

Was deze informatie nuttig?
[Total: 52 Average: 4.4]

 

8. Sluit de gordijnen

Laat overdag zo veel mogelijk zonlicht binnen. Sluit ’s avonds de (over)gordijnen zodat de warme lucht ook lekker binnen blijft. Zorg er wel voor dat de gordijnen niet over de radiatoren en thermostaat hangen.

Was deze informatie nuttig?
[Total: 51 Average: 4.3]

9. Een koof om de radiator?

Is de radiator omkleed met een koof? Zorg er dan voor dat de koof goed ventileert. Zowel aan de boven- als onderkant moet voldoende ruimte zijn om koude lucht aan te zuigen en warme lucht kwijt te kunnen. Zet bijvoorbeeld ook geen bank tegen de radiator aan. Hierdoor kan de radiator de warmte niet goed door de ruimte verspreiden.

Was deze informatie nuttig?
[Total: 46 Average: 4.2]

 

10. Voorkom kieren

Rond ramen en deuren ontstaan af en toe kieren. Kit deze af en zorg voor goede tochtstrippen en een brievenbusborstel. Zo voorkom je dat koude wind naar binnen waait en warmte naar buiten ontsnapt.

Was deze informatie nuttig?
[Total: 44 Average: 4.3]

 

11. Controleer de warmte-afleverset

Controleer de warmte-afleverset regelmatig op de juiste werking en lekkages. Hiermee bespaar je  uitval van de verwarming en voorkom je kostbare reparaties. Bekijk hier een video over hoe een warmte-afleverset eenvoudig gecontroleerd kan worden.

Huur je geen afleverset via SVP? Laat* deze dan eenmaal in de vier jaar onderhouden door een gecertificeerd ‘Keurmerk Installateur’!

*Huur je van een woningbouwcorporatie? Dan verloopt het onderhoud via de verhuurder en moet je dus eerst de woningbouwcorporatie op de hoogte brengen.

Was deze informatie nuttig?
[Total: 40 Average: 3.9]

12. Ga mee met de seizoenen

De buitentemperatuur en het zonlicht dat naar binnen schijnt hebben invloed op de temperatuur in huis. Zo kun je op een zonnige maar koude ochtend beginnen met een dikkere trui zodat je de verwarming niet aan hoeft te zetten. Dat scheelt al snel een paar graden.

Was deze informatie nuttig?
[Total: 46 Average: 4]

13. Gebruik de douche

Een warm bad nemen is heerlijk, maar verbruikt drie keer zoveel energie dan het nemen van een douche. Spring dus lekker onder de douche en niet in bad. Let natuurlijk wel op dat je niet te lang onder de douche staat.

Was deze informatie nuttig?
[Total: 43 Average: 4]

 

14. Gebruik een waterbesparende douchekop

Met een waterbesparende douchekop bespaar je flink op het water- en warmtegebruik. Kies ook voor een thermostaatkraan. Daarmee stel je de juiste temperatuur één keer in  en hoeft de kraan niet onnodig lang te lopen om de juiste temperatuur in te stellen.

Was deze informatie nuttig?
[Total: 42 Average: 3.8]

15. Isoleer het huis

Isolatie houdt het huis warm en dat bespaart energie! Een huis (laten) isoleren kan op veel manieren. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van vloeren, daken, muren, en cv-leidingen. Isolatiemateriaal is te koop bij iedere bouwmarkt en het aanbrengen is relatief eenvoudig. Omdat isolatiemateriaal niet duur is, is de besparing snel terugverdient.

Wil je de kruipruimte isoleren, let dan op de gebruikte materialen en kijk naar de veiligheidsvoorschriften. SVP is er vanuit de duurzaamheidsgedachte voorstander van dat klanten hun woningen isoleren, om zo te kunnen besparen op het verbruik van warmte. Omdat er in de kruipruimte stadsverwarmingsleidingen liggen, moet men daar – bij het isoleren van dat deel van de woning – op de volgende manier rekening mee houden:

Leidingen, aansluitingen en aftakkingen dienen te allen tijde goed bereikbaar te zijn voor bijvoorbeeld het verhelpen van storingen en het kunnen uitvoeren van onderhoud.

Pur-isolatie, isolatiechips, schelpen of isolatie die aan de vloer bevestigd wordt, zijn niet geschikt omdat deze de bereikbaarheid van de stadsverwarmingsleidingen belemmeren. Deze materialen moeten eerst (gedeeltelijk) verwijderd worden, voordat er werkzaamheden verricht kunnen worden. Kosten hiervoor kunnen door SVP op de eigenaar worden verhaald. Isolatiedekens of isolatiekussens daarentegen zijn wél te combineren met de warmteleidingen van stadsverwarming. Laat u altijd eerst goed informeren door een isolatiespecialist.

Let op! Om de isolatiewerkzaamheden uit te voeren, dient rekening te worden gehouden met de kruipruimte als besloten ruimte. Hiervoor gelden wettelijke veiligheidsregels. Daarnaast hebben de warmte-leidingen onder de woning zelf ook een veiligheidsrisico.

Kijk voor meer informatie: Informatieblad Veiligheid.

Was deze informatie nuttig?
[Total: 29 Average: 4.1]

 

16. Dubbel (HR++) glas

Heeft je huis nog enkel glas? Plaats dan voorzetramen om zo de warmte beter binnen te houden. Nog beter is de keuze voor dubbel glas*. Dit houdt de kou buiten en de warmte binnen.

*Huurwoning? Neem dan eerst contact op met je woningbouwcorporatie.

Was deze informatie nuttig?
[Total: 30 Average: 4]

17. Vloerverwarming in de zomer

Heb je vloerverwarming? In de warme zomermaanden heb je deze waarschijnlijk niet aan staan. Volledig uitschakelen is echter geen goed idee, omdat dan de pomp vast kan komen te zitten (met bijkomende herstelkosten tot gevolg). Installeer daarom een pompschakelaar. Deze schakelt de pomp van de vloerverwarming om de 24 uur even in, zodat deze niet vastloopt. Zo spaar je wél energie uit zonder de installatie te beschadigen.