Tarieven en betalingen

Warmtetarieven 2023

Door de stijging van de inkoopkosten voor aardgas, houtsnippers en elektriciteit zijn de kosten die SVP maakt voor het leveren van warmte fors toegenomen. Als gevolg daarvan stijgt ook het leveringstarief voor warmte in 2023. Het vastrecht blijft echter nagenoeg gelijk aan 2022. Al met al is ook in 2023 het tarief van SVP lager dan de nu bekende aardgastarieven.

>> Klik hier voor de TARIEVENKAART 2023 <<

Vergeleken met het wettelijke tarief van de Autoriteit Consument en Markt (ACM), geeft SVP de volgende kortingen:
• Vaste korting van € 129,67 euro op het vastrechttarief.
• Een korting van € 25,70 per verbruikte GJ plus € 17,83 per GJ prijsplafondcompensatie van de overheid tot en met een verbruik van 37 GJ.

Uitleg prijsplafond
Vanaf 1 januari is er naast het leveringstarief ook een prijsplafond voor warmte. Tot en met 37GJ betalen klanten niet ons leveringstarief, maar het prijsplafondtarief. De overheid betaalt de rest van het leveringstarief. Het prijsplafond is vastgesteld op €47,38 per GJ tot en met een verbruiksgrens van 37GJ. Ongeveer 75% van de klanten van SVP verbruikt minder dan 37GJ. Voor het verbruik boven deze grens betalen klanten wel ons volledige leveringstarief.
Klik hier voor een filmpje met uitleg over de tarieven 2023 en het prijsplafond.
Of kijk op de website van de rijksoverheid voor meer informatie over het prijsplafond.
Tarief Spaarzaam
Door het ingestelde prijsplafond kunnen we in 2023 helaas geen Tarief Spaarzaam aanbieden. We verwachten in 2024 dit wel weer te kunnen doen. We informeren u daar tijdig over.
Btw op energie wordt weer 21%, deze was tijdelijk 9% in 2022
De tijdelijke btw-verlaging die in de tweede helft van 2022 was doorgevoerd, vervalt per 1 januari 2023. De btw op energie gaat dus van 9% weer terug naar 21%. De hier vermelde tarieven zijn inclusief 21% btw.

Alle tarieven vind je terug op deze tarievenkaart.

De tarieven 2023 voor particulieren en kleinzakelijke klanten (aansluitingvermogen maximaal 100 kW) uitgewerkt in een aantal rekenvoorbeelden:

Klik op de afbeelding voor een vergroting

 

>>Klik hier voor onze tarieven voor 2023 <<

Nieuwe voorschot op Mijn SVP

Nieuwe voorschot uiterlijk 31 december bekend 
De hogere tarieven per 1 januari worden verwerkt in een tijdelijk nieuw voorschotbedrag, omdat in het huidige voorschot hier nog geen rekening mee is gehouden. Daarom betalen klanten tijdelijk, tot de jaarafrekening, een hoger voorschot om zoveel mogelijk te voorkomen dat klanten moeten bijbetalen bij hun jaarafrekening. Het nieuwe voorschotbedrag voor januari wordt voor klanten automatisch aangepast. Klanten krijgen hier persoonlijk bericht over. Je vindt je nieuwe voorschotbedrag ook op MijnSVP.

Hoe weten jullie wat mijn meterstand is op 1 januari 2023?
Als je een slimme meter hebt, lezen we je meterstand automatisch uit. Heb je geen slimme meter? Dan berekenen we je meterstand. Dit doen we op basis van je historische verbruik en graaddagen (een maat voor hoe warm of koud het is geweest in de afgelopen periode). Dit is een nauwkeurige en wettelijk toegestane manier van berekenen van de meterstanden bij het ontbreken van uitgelezen standen.   

Geef je liever zelf je meterstand per 1 januari door? Dat kan. Stuur een e-mail naar  [email protected] met een foto van de actuele GJ-meterstand. Die hoeft niet van exact 31 december of 1 januari te zijn. Dit kan tot 10 januari 2023. 

Uitleg in animatievideo’s
Speciaal voor onze klanten hebben we 4 animatievideo’s gemaakt:
1) Wat is netwarmte?
2) Wat kun je zelf doen om te besparen?
3) Tarieven 2023 (met uitleg over het prijsplafond)
4) Uitleg voorschot
De video’s zijn te vinden op het YouTube-kanaal van SVP:
https://www.youtube.com/channel/UCVPrakrFUxZU6RURffC-3QA

Vragen?

Klik hier voor de meest gestelde vragen en extra uitleg over tarieven, prijsplafond en voorschotten.
Heb je andere vragen over het nieuwe tarief? Wij helpen je graag! Neem contact op met onze klantenservice via mail: [email protected] of telefoon: 0900 9807 (lokaal tarief). Wij zijn op werkdagen van 8:30 uur tot 17:00 uur bereikbaar.

 

Hoe komt jouw warmtetarief tot stand?

Ieder jaar stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de maximale warmtetarieven vast die de warmteleveranciers mogen rekenen. De maximale warmtetarieven zijn gekoppeld aan de gasprijzen. Hoe zij deze maximale warmtetarieven berekenen, lees je hier.

Facturen

De kosten voor de levering van warmte betaal je in maandelijkse termijnbedragen en bij de jaarlijkse eindafrekening. SVP berekent de hoogte van het termijnbedrag op basis van het warmteverbruik in het afgelopen jaar.

Na de jaarlijkse eindafrekening bepaalt SVP op basis van je energieverbruik in het afgelopen leveringsjaar en de nieuwe tarieven je voorschot voor het volgende jaar. Omdat we de tarieven per kalenderjaar bepalen zal SVP ook steeds op 1 januari de termijnbedragen aanpassen naar de nieuwe tarieven.

De facturen zijn te bekijken door in te loggen op Mijn SVP. Hier heb je ook de mogelijkheid om de termijnbedragen met 10% bandbreedte aan te passen.

Betalingen en betaalwijzen

Je kunt helemaal zelf kiezen hoe je de facturen van SVP betaalt. De meeste klanten kiezen voor de automatische incasso omdat dit gratis is. Je regelt je betaalwijze snel en eenvoudig in Mijn SVP.

Automatische incasso

Automatische incasso is de gemakkelijkste manier om te betalen. Naast betaalgemak heeft automatische incasso nog een aantal andere voordelen: het is gratis, kost geen moeite meer, betalingen zijn altijd op tijd (ook in vakantietijd, afwezigheid, bij ziekte etc.) en het is beter voor het klimaat (minder papier, inkt en transport). Dat laatste is belangrijk, want we willen samen verduurzamen en zo papierloos mogelijk werken en communiceren. Natuurlijk houd je regie op de eigen betalingen via terugboeken (storneren) via de bank. Facturen staan in Mijn SVP, waar ze kunnen worden ingekeken, gedownload of geprint.

Bij de keuze om de factuur niet via automatische incasso te betalen maar via AcceptEmail, papieren factuur of E-factuur worden er per factuur administratiekosten in rekening gebracht (conform onze Algemene Voorwaarden en wet- en regelgeving). Deze worden duidelijk op de factuur en op het Tarievenoverzicht 2022 aangegeven.

AcceptEmail

Het betaalverzoek voor een factuur wordt verstuurd via e-mail, met daarin een iDeal betaallink. Via de betaallink kun je direct en gemakkelijk betalen.. De kosten voor de AcceptEmail bedragen €1,- (incl. BTW) per keer.

Een instructiefilmpje met meer informatie over betalen per AcceptEmail is hier te zien.

Papieren factuur

Voor de papieren factuur bedragen de huidige administratiekosten € 1,50 (incl. BTW) per toegezonden papieren factuur (afhandeling en portokosten).  Bij het overstappen op automatische incasso bespaar je– naast papier – € 18,- per jaar.

E-Factuur

Bij de keuze voor een E-Factuur sturen we maandelijks een mail met de factuur als PDF-bijlage. Op basis hiervan moet je  alle kenmerken handmatig in de eigen internetbankieromgeving  invoeren om te betalen. Bij deze betaalvariant bedragen de administratiekosten € 1,35 (incl. BTW) per toegezonden e-mail met daarin de factuur.

Niet op tijd betaald?

Klik hier voor meer informatie over ons incassobeleid.

Bespaartips

Wil je weten hoe je kunt besparen op je energierekening? Bekijk dan hier onze bespaartips. Op deze pagina vind je allerlei praktische tips om te besparen op je warmtegebruik en daarmee op verlaging van je kosten.

Energie besparen blijft de beste manier om je energierekening te verlagen. Kijk voor tips op www.zetookdeknopom.nl.

Vragen?

Heb je vragen? Wij helpen je graag! Neem contact op met onze klantenservice via mail: [email protected] of telefoon: 0900 9807 (lokaal tarief). Wij zijn op werkdagen van 8:30 uur tot 17:00 uur bereikbaar.

Afsluittarieven

Als een klant afgesloten wil worden van het SVP-warmtenet kan dat tijdelijk of definitief.

Wanneer er bijvoorbeeld een eigen warmtevoorziening wordt aangelegd, kan door tijdelijk afsluiten getest worden of de eigen warmtevoorziening het hele jaar door goed werkt. In dat geval verwijderen wij de warmteaansluiting van SVP nog niet..

Bij een definitieve afsluiting verwijdert SVP de afleverset en een stuk van de warmteleiding. Zo zorgen wij ervoor dat er geen ongebruikte stukken leiding doorroesten door stilstaand water.

De tarieven voor tijdelijk afsluiten zijn eveneens gereguleerd door de ACM en bedragen in 2023:

Klik op de afbeelding voor een vergroting

https://www.acm.nl/nl/publicaties/tarievenbesluit-warmteleveranciers-2023

 

Was deze informatie nuttig?
[Total: 8 Average: 3]