Tarieven en betalingen

Warmtetarieven 2024

De tarieven voor warmte in 2024 zijn bekend. Samengevat zullen de meeste klanten van SVP in 2024 iets meer betalen dan in 2023: het leveringstarief per GJ daalt aanzienlijk, maar het vastrecht stijgt flink. 

Leveringstarief gedaald
Het SVP-leveringstarief daalt fors ten opzichte van 2023 van €65,21 per GJ naar €46,69 per GJ. Echter in 2023 had de overheid een prijsplafond ingesteld van €47,38 per GJ tot een verbruik van 37 GJ. De rest van de prijs (€17,83 per GJ) betaalde de overheid voor u. In 2024 is er geen prijsplafond meer. Het leveringstarief van 2024 is € 0,69 lager dan het prijsplafondtarief van 2023.

Vastrecht gestegen
De vaste kosten stijgen in 2024. In 2023 kon SVP door de hoge leveringstarieven nog een korting geven en was het vastrecht veel lager dan het ACM-tarief. Door de flink gedaalde leveringstarieven is dat in 2024 niet meer mogelijk. Ook zijn de kosten van de inzet van mensen en materialen aanzienlijk gestegen.

Tarievenkaart 2024
Bekijk de Tarievenkaart 2024 voor gedetailleerde informatie. Enkele belangrijke elementen zijn:

• SVP-leveringstarief: €  46,69 per GJ
• Vastrecht (afleverset in eigendom SVP): €  795,88 per jaar
• Vastrecht (afleverset geen eigendom SVP):  €  650,50 per jaar

Klik hier voor een rekenvoorbeeld.

Voorschotbedrag

Voor de meeste klanten (=met een verbruik tot 37GJ) zal het voorschotbedrag ongeveer €16 per maand stijgen. Meer informatie vind je in deze video.

Nieuwe voorschotbedrag uiterlijk 31 december bekend
In het voorschot van 2023 is nog geen rekening gehouden met de nieuwe tarieven. Om te voorkomen dat klanten veel moeten bijbetalen op hun jaarafrekening, passen we het voorschotbedrag aan. Het nieuwe voorschot is uiterlijk 1 januari 2024 bekend.

Meterstanden
Bij klanten met een slimme warmtemeter lezen we de meterstand automatisch uit om het voorschot te berekenen. Bij klanten zonder slimme warmtemeter berekenen we de meterstand. Dit doen we op basis van historisch verbruik en graaddagen (een maat voor hoe warm of koud het is geweest in de afgelopen periode). Dit is een nauwkeurige en wettelijk toegestane manier van berekenen van de meterstanden bij het ontbreken van een slimme warmtemeter.
Klanten zonder slimme meter kunnen de meterstand ook doorgeven aan onze klantenservice voor een nauwkeurige berekening.

Tarief Spaarzaam in 2024 
In 2024 bieden we weer het Tarief Spaarzaam aan voor klanten met een laag verbruik. Meer informatie vind je hier.

Animatievideo’s tarieven en voorschot 2024
Bekijk de Animatievideo Tarieven 2024 en/of de Animatievideo Uitleg Voorschot waarin bovenstaande informatie nog een keer duidelijk wordt uitgelegd.

Vragen?

Lees hier de meest gestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice via mail: [email protected]l of telefoon: 0900 9807 (lokaal tarief). Wij zijn op werkdagen van 8:30 uur tot 17:00 uur bereikbaar.

Hoe komt jouw warmtetarief tot stand?

Ieder jaar stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de maximale warmtetarieven vast die de warmteleveranciers mogen rekenen. De maximale warmtetarieven zijn gekoppeld aan de gasprijzen. Hoe zij deze maximale warmtetarieven berekenen, lees je hier.

Facturen

De kosten voor de levering van warmte betaal je in maandelijkse termijnbedragen en bij de jaarlijkse eindafrekening. SVP berekent de hoogte van het termijnbedrag op basis van het warmteverbruik in het afgelopen jaar.

Na de jaarlijkse eindafrekening bepaalt SVP op basis van je energieverbruik in het afgelopen leveringsjaar en de nieuwe tarieven je voorschot voor het volgende jaar. Omdat we de tarieven per kalenderjaar bepalen zal SVP ook steeds op 1 januari de termijnbedragen aanpassen naar de nieuwe tarieven.

De facturen zijn te bekijken door in te loggen op Mijn SVP. Hier heb je ook de mogelijkheid om de termijnbedragen met 10% bandbreedte aan te passen.

Betalingen en betaalwijzen

Je kunt helemaal zelf kiezen hoe je de facturen van SVP betaalt. De meeste klanten kiezen voor de automatische incasso omdat dit gratis is. Je regelt je betaalwijze snel en eenvoudig in Mijn SVP.

Automatische incasso

Automatische incasso is de gemakkelijkste manier om te betalen. Naast betaalgemak heeft automatische incasso nog een aantal andere voordelen: het is gratis, kost geen moeite meer, betalingen zijn altijd op tijd (ook in vakantietijd, afwezigheid, bij ziekte etc.) en het is beter voor het klimaat (minder papier, inkt en transport). Dat laatste is belangrijk, want we willen samen verduurzamen en zo papierloos mogelijk werken en communiceren. Natuurlijk houd je regie op de eigen betalingen via terugboeken (storneren) via de bank. Facturen staan in Mijn SVP, waar ze kunnen worden ingekeken, gedownload of geprint.

Bij de keuze om de factuur niet via automatische incasso te betalen maar via AcceptEmail, papieren factuur of E-factuur worden er per factuur administratiekosten in rekening gebracht (conform onze Algemene Voorwaarden en wet- en regelgeving). Deze worden duidelijk op de factuur en op het Tarievenoverzicht 2022 aangegeven.

AcceptEmail

Het betaalverzoek voor een factuur wordt verstuurd via e-mail, met daarin een iDeal betaallink. Via de betaallink kun je direct en gemakkelijk betalen.. De kosten voor de AcceptEmail bedragen €1,- (incl. BTW) per keer.

Een instructiefilmpje met meer informatie over betalen per AcceptEmail is hier te zien.

Papieren factuur

Voor de papieren factuur bedragen de huidige administratiekosten € 1,50 (incl. BTW) per toegezonden papieren factuur (afhandeling en portokosten).  Bij het overstappen op automatische incasso bespaar je– naast papier – € 18,- per jaar.

E-Factuur

Bij de keuze voor een E-Factuur sturen we maandelijks een mail met de factuur als PDF-bijlage. Op basis hiervan moet je  alle kenmerken handmatig in de eigen internetbankieromgeving  invoeren om te betalen. Bij deze betaalvariant bedragen de administratiekosten € 1,35 (incl. BTW) per toegezonden e-mail met daarin de factuur.

Niet op tijd betaald?

Klik hier voor meer informatie over ons incassobeleid.

Bespaartips

Wil je weten hoe je kunt besparen op je energierekening? Bekijk dan hier onze bespaartips. Op deze pagina vind je allerlei praktische tips om te besparen op je warmtegebruik en daarmee op verlaging van je kosten.

Energie besparen blijft de beste manier om je energierekening te verlagen. Kijk voor tips op www.zetookdeknopom.nl.

Vragen?

Heb je vragen? Wij helpen je graag! Neem contact op met onze klantenservice via mail: [email protected] of telefoon: 0900 9807 (lokaal tarief). Wij zijn op werkdagen van 8:30 uur tot 17:00 uur bereikbaar.

Afsluittarieven

Als een klant afgesloten wil worden van het SVP-warmtenet kan dat tijdelijk of definitief.

Wanneer er bijvoorbeeld een eigen warmtevoorziening wordt aangelegd, kan door tijdelijk afsluiten getest worden of de eigen warmtevoorziening het hele jaar door goed werkt. In dat geval verwijderen wij de warmteaansluiting van SVP nog niet.

Bij een definitieve afsluiting verwijdert SVP de afleverset en een stuk van de warmteleiding. Zo zorgen wij ervoor dat er geen ongebruikte stukken leiding doorroesten door stilstaand water.

De tarieven voor tijdelijk afsluiten zijn eveneens gereguleerd door de ACM en bedragen in 2024:


[Klik op de afbeelding voor de .Pdf]

https://www.acm.nl/nl/publicaties/tarievenbesluit-warmteleveranciers-2024

Was deze informatie nuttig?
[Total: 9 Gemiddeld: 2.8]